Laborant/analist
Wat doe je?
Als laborant onderzoek je grondstoffen en producten. Je kijkt bijvoorbeeld of het mengsel van een zetmeel, olie of suiker goed genoeg is om er een kant-en-klaar product van te maken. En of de kwaliteit van een aardappel of frisdrank goed genoeg is. En hoe lang die houdbaar is.
Hiervoor doe je allerlei proefjes: je maakt de stoffen heel heet of juist koud, of je doet er andere stoffen bij (alcohol bijvoorbeeld) om te kijken wat er dan gebeurt. Je werkt met speciale computers en microscopen.
De analist werkt op een laboratorium of in een fabriek, waar je onderzoek doet dat kan leiden tot nieuwe producten of ervoor zorgt dat een product sneller of slimmer gemaakt kan worden. Het kan ook zijn dat je de kwaliteit van een product onderzoekt.
Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt kom je in aanraking met papier, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kunststof etc.
Als analist zijn er verschillende technologieroutes, namelijk: chemische, biologisch, medisch en materiaal.
Waar werk je?
In bijna elk bedrijf in de procesindustrie vind je wel een laboratorium of een testruimte. Een testruimte is een soort klein proeffabriekje. Hier doe je als laborant je werk. Vaak werk je met apparaten waar je zorgvuldig mee om moet gaan.
Werken met gevaarlijke stoffen hoort er ook bij! Dan draag je een veiligheidsbril of handschoenen. De meeste laboranten dragen in het laboratorium een witte jas.
Wat verdien je?
Een aankomend laborant verdient ongeveer € 1.700,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.400,- bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En als je vaak in de weekenden en 's avonds werkt, komen daar nog extra toeslagen bij. Dat kan oplopen tot honderden euro's extra.
Werktijden?
Laboranten en analisten werken meestal in dagdienst. Een klein deel van het laborantenwerk gebeurt in een twee- of meerploegendienst. Dan werk je dus ook wel eens 's avonds en in het weekend.
Welke Opleiding?
Als je laborant of analist wilt worden, ga je naar de mbo-opleiding Laboratoriumtechniek van ROC de Leijgraaf. Daar leer je onder andere hoe je (grond)stoffen en producten moet onderzoeken en analyseren. Wil je meer weten over de opleiding Laboratoriumtechniek?
De Toekomst!
Het beroep laborant en analist heeft verschillende niveaus (3, 4), afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt.
Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je 'eerste laborant' worden. Ook kun je teamhoofd van het laboratorium of van jouw afdeling worden. Dan ben je de manager over een aantal collega's.
Niet wat je zocht?
Allround operator
Technisch operator