Technisch operator

Wat doe je?

Als Technisch operator heb je te maken met complexe processen en draag je verantwoordelijkheid voor het economisch, veilig en milieuverantwoord laten verlopen van het proces.

 

Met het toenemen van jouw niveau van de werkzaamheden, stijgen de verantwoordelijkheden die je hebt. Als Technische operator MBO niveau 4 voert je als specialist complexe onderhoudswerkzaamheden uit. Daarin zit het verschil met de Allround operator op MBO niveau 3.

Waar werk je?

Een Technisch operator kan diverse functies in een organisatie vervullen zoals hoofdoperator, ploegleider, onderhoudstechnicus E&I of assemblage technicus.
Met het diploma is doorstroom naar een hbo-opleiding mogelijk, bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde, Chemische Technologie of Technische bedrijfskunde.

 

Je werkt door de gehele fabriek, daar waar de machines staan. Je hebt niet echt een vaste plek. De ene dag werk je bijvoorbeeld aan de machine voor het drogen van melkpoeder en de volgende dag aan de afweeg installaties.

 

Dan weer ben je bezig met product en apparatuur onderhouden of het optimaliseren van de een productieplanning.
Ook wordt van jou gevraagd om een bijdrage te leveren aan de onderhoudsplanning en het begeleiden (instructie geven aan teamgenoten)

Wat verdien je?

Een beginnend Technisch operator verdient ongeveer € 1.700,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.800 bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En word je opgeroepen tijdens een wachtdienst, dan krijg je daarvoor extra toeslagen.

Werktijden?

Normaal gesproken werk je in dagdienst, maar dit kan ook verschillen. Als je in een fabriek werkt die 24 uur per dag doordraait, dan heb je ook wel eens te maken met een wachtdienst.

 

Dat betekent dat je 's avonds en/of in het weekend thuis bereikbaar moet zijn, voor het geval dat er iets misgaat. Dan moet je namelijk zo snel mogelijk naar de fabriek komen om bijvoorbeeld een storing op te lossen.

Welke opleiding?

Als je Technisch operator wilt worden, ga je naar de mbo-opleiding van ROC de Leijgraaf. Daar leer je onder andere hoe machines in elkaar zitten.

 

Je krijgt te maken met de vakken: Meet en regeltechniek, Maintenance management, Procesbeheersing, Energietechniek, Stromingsleer, Informatica, Procestechniek,  Besturingstechniek, Hydrauliek, Hulpsystemen, Engineering, (Voedsel)Veiligheid, milieu en kwaliteit.

De Toekomst!

Het beroep Technisch operator voer je uit op niveau 4, afhankelijk van de extra opleiding die je gevolgd hebt des te meer taken en verantwoordelijkheden je krijgt. Als je veel ervaring hebt kun je doorgroeien naar een functie als productie manager.

Ook kun je werkvoorbereider/planner worden. Dan zorg je ervoor dat de procesoperators van jouw afdeling op de juiste plek én op het juiste moment aan het werk gaan.

Niet wat je zocht?

Allround operator

Laborant/analist